EI sanan voima ja viisaus

Kolme kertaa olen sanonut voimakkaan, äkkipikaisen, ihonpintaan nousevan EI:n ja todennut myöhemmin kuinka väärässä olinkaan. Tuo sana on tärkeä ja se kertoo meille paljon. On kaksi tapaa lähestyä tuota elämän suuntaa muuttavaa sanaa. Toinen tie vie syvälle itseen ja toinen taas viitoittaa meille uutta suuntaa.

Kun EI kumpuaa syvältä, harkittuna ja mietittynä ja siinä on mukana oma voima, viisaus, intuitio ja tieto korkeammasta totuudesta, niin silloin sanassa on vahvuus joka vaatii kunnioitusta. Joissain tilanteissa on tärkeää antaa ajatuksen vajota kuohuvaa pintakerrosta syvemmälle aivan seesteisiin pohjamutiin asti missä mikään ei tunnu liikkuvan, jotta tiedämme mikä on meille oikein. Täältä syvyyksistä kumpuava EI on lyhyt ja varma. Se on harkittu ja siinä lepää ikuinen viisaus.

Tuo elämän ja kokemuksen suodattama EI vaatii kunnioitusta, mutta nyt puhun toisenlaisesta EI sanasta, sellaisesta joka nousee pintaan hätäisesti, jopa kiukkuisesti, joka saa ärsyyntymään ja vastustamaan muutosta. Tämä on sellainen EI, jonka mielellämme sivuutamme, koska se saattaa aiheuttaa jopa häpeän tunteen, erityisesti jos reagoinnin voima on ylimitoitettu.

raul-najera-460485-unsplash

Ensimmäisen kerran, kun tunsin lähes hyökkäävän EI:n ihoni pinnassa, olin kundaliinijoogan kesäkurssilla vuonna 2010, jonka olin järjestänyt Lapinjärvellä. Ensimmäinen joogakirjani Voiman tie oli ilmestynyt edellisenä vuonna. Muistan selvästi, että olimme retriittirakennuksen ruokasalissa ja odotimme lounasta, kun tamperelainen joogaopettaja Sadhu Kaur kiitteli kirjaani ja ehdotti, että seuraavaksi kirjoittaisin kirjan chakroista. Muistan kuinka lähes sylkäisin suustani sanan EI sitä itsekin säikähtäen. Selittelin, etten tosiaankaan kirjoittaisi chakroista kirjaa koska en tiennyt niistä yhtään mitään. Samaan aikaan tunsin häpeää, sillä koko kundaliinijooga pohjautuu chakroihin enkä vieläkään kymmenen vuoden harjoittelun jälkeen oikeasti tuntenut chakroja ja niiden merkitystä. Miten siis ylipäänsä pystyin opettamaan tätä joogamuotoa, kun sen perusta ja pohja oli minulle vieras?

Tuo hetki jäi soimaan mieleeni, erityisesti oma voimakas reaktioni ehdotukseen. Olisin halunnut luistaa pois päin chakroista, joita tavallaan pelkäsin koska ne olivat minulle vieraita, mutta lähdinkin itsepintaisesti niitä kohti yrittäen ymmärtää mitä ne ovat. En opiskellut sitä kirjoista vaan hain tiedon oman kokemukseni kautta. Vähitellen chakrat alkoivat avautua minulle, ikään kuin itse kertoen mikä niiden tehtävä on ja miksi niiden ymmärtäminen on meille usein avain muutokseen. Sitten eräänä päivänä keitin ystävälleni teetä meidän keittössä. Hän ei harrasta joogaa eikä ole siitä lainkaan kiinnostunut mutta hänen vuodattaessa pelkoaan siitä, ettei hän tiennyt mitä hänen pitäisi elämässään tehdä, sain äkkiä oivalluksen kuinka chkarojen ymmärtäminen voisi auttaa häntä. Siitä hetkestä alkoi rakentua Chakrapolku, joka muutti oman elämäni ja on antanut uutta suuntaa sadoille polkulaisille.

IMG_5535Toinen voimakas EI tuli suustani kun eräs toinen kollegani ehdotti että perustaisin Helsinkiin kundaliinijoogakoulun. Jälleen EI nousi pintaan sellaisella voimalla että tiesin, sen vaativan hieman lähempää tarkastelua. Vastasin hänelle etten ole valmis, se on liian suuri vastuu, enkä edes tiedä miten ollaan yrittäjiä. Silloin seisoimme Laivurinkadun ja Tehtaankadun kulmassa Helsingin Eirassa. Noin vuoden kuluttua kävelin Laivurinkatua alaspäin ja näin, että katutason liiketilassa numerossa 33 nousi ihmisiä joogamatto kainalossa ylös kellarista kierreportaita pitkin. Kyseessä oli kampaamo eikä joogakoulu. Olin ihmeissäni. Kului kuukausia ennen kuin uskalsin astua kampaamon ovesta sisään ja kysäistä onko alakerrassa kenties jokin isompi tila missä mahtuisi joogaamaan. Ilmeni, että siellä on sali joka on lähes tyhjillään. Sovimme, että alan pitää kellarissa omia joogatunteja. Siitä on nyt noin kuusi vuotta. Viimeiset kolme vuotta tila on toiminut Kundaliinijoogakouluna, joka sijaitsee noin 30m päässä siitä kohtaa tien toisella puolella missä minulle ensi kertaa ehdotettiin, että perustaisin oman koulun, ja johon vastasin EI, en ikinä, en ole siihen valmis.yläkerta3Kolmannen kerran kun sanoin voimakkaan EI:n, se tapahtui yhä uudestaan ja uudestaan aina kun asetin itseni  kapealle alignment hoitopöydälle. Joka kerta sanoin itselleni, etten enää ikinä asettuisi tähän, mutta jokaisen hoitokerran jälkeen olo oli ihmeellinen ja kiitin itseäni rohkeudesta astua pelkoni yli. Vähitellen hoitojen seurauksena sydämeni alkoi avautua, tunsin sen aivan fyysisesti. Siihen liittyi naurua ja itkua mutta se kaikista voimakkain kouraisu, joka kesti vain lyhyen hetken sai pelon tunteen häviämään taka-alalle.

Suurin pelkoni oli siis kontrollista irti päästäminen. Alignment pöydällä se oli aivan konkreettinen kokemus koska asetin itseni toisen henkilön käsiin. Heittäytyminen tuntemattomaan, luottaminen elämään ja elämän jatkumiseen pelosta huolimatta, ovat elämää muuttavia hetkiä. Voimakas, toisinaan jopa aggressiivinen EI saattaakin olla se, joka johtaa kohti kaivattua muutosta.

Kolme EI sanaa ovat muuttaneet elämäni. Nyt ymmärrän kuinka tärkeää on kuunnella tuota lyhyttä mutta voimakasta ilmaisua ja ymmärtää mitä se minulle merkitsee. Siinä sanassa on voima sekä muutos.

 

DSC_0289

Sat Nam!

t. Inderjit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s