Opas joogiseen elämään osa 2/4

Jos aloitit 10 päivää sitten joogisen elämän harjoittelun niin olet jo saattanut käydä läpi monenlaisia tunteita innostumisesta turhautumiseen ja takaisin. Tämä kuuluu asiaan. Muutos vaatii aikaa, sitoutumista, päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta. Seuraavien 10 päivän aikana, matkallamme kohti 40-päivän maalia, keskitymme maadoittumiseen, jalkoihin ja maassa kiinni pysymiseen, sekä virtaukseen ja kontrollista irti päästämiseen. Joskus jooginen elämäntapa ymmärretään niin, että on avattava itsensä ylöspäin kohti korkeuksia, vaikka tosiasissa nuo korkeudet avautuvat meille vasta kun ensin tartumme lujasti kiinni maahan ja sitten heittäydymme mukaan elämän virtaan. Vaikka maa on Suomessa jo routainen, kylmä ja talvinen niin aina kuin mahdollista kaiva varpaat esille sukista tallustele paljain jaloin sisällä. Toki voit kävellä paljain jaloin myös ulkona aina hetken aikaa kerrallaan. Kosketus maahan ja ymmärrys jalkojemme kantavasta voimasta on osa joogista elämäntapaa.

joshua-earle-133254-unsplash.jpg

Toinen jota harjoittelemme tällä viikolla on tietoisuus tekemisessä. Joskus ihmettelen sitä, kun joogaoppilaat, jotka tekevät harjoitukset juuri kuten pitääkin, ja ovat mahdollisesti harjoittaneet joogaa jo usean vuoden ajan, vaan sitten, kun tulee aika rullata joogamatto ja asettaa se takaisin sinne minne se kuuluu niin huomaan kuinka matto vikkelästi rullataan jonkinlaisella rullalle ja viskataan kiiressä muiden mattojen joukkoon. On hyvä muistaa, ettemme joogaa joogan vuoksi vaan siksi, että oppisimme olemaan läsnä ja tietoisia myös silloin, kun on aika rullata matto ja asettaa se rauhassa omalle paikalleen siistiin riviin muiden mattojen kanssa.

Mitä vähemmän tavaraa meillä on niin sitä helpompi on pitää ympäristö tietoisesti järjestyksessä. Kaaos lisää kaaosta, selkeys lisää selkeyttä. Samalla kun päästämme irti kaaoksesta tyhjentämällä ja poistamalla me luomme järjestystä omaan mieleen ja rauhaa sydämeen. Jooginen tehtäväsi seuraaville 10 päivälle on siivoaminen. Näin Joulun alla se voi olla vaikka Joulusiivous! Käy läpi tavaroita pieni alue kerrallaan ja lahjoita / kierrätä / heitä pois kaikki sellainen mikä ei enää tuo sinulle iloa ja jonka on aika lähteä, joka on täyttänyt tehtävänsä elämässäsi, ja jota et enää tarvitse. Näin teet tilaa ja lisäksi luot itsellesi aikaa olla rauhassa, kun jokainen vapaa hetki ei mene tavaroiden järjestämiseen tai sen murehtimiseen, että pitäisi siivota mutta kun ei jaksa tai ei halua. Sitoudu tähän tehtävään yhtä lailla kun sitoudut päivittäiseen joogaharjoitukseen. Siivoaminen on meditaatiota käytännössä. Siivoamisen jälkeen voit vielä sytyttää suitsukkeen tai polttaa valkoista salviaa (White Sage) puhdistaaksesi energiaa huoneista.

amelia-bartlett-78174-unsplash.jpg

PÄIVÄT 11-20

AAMU

 1. Kun heräät ja nouset ylös sängystä niin tunnustele hetken aikaa miltä jalkapohjat tuntuvat lattiaa vasten. Kun nouset ja kävelet niin ole tietoinen jaloistasi. Miltä ne tuntuvat yön jälkeen?
 2. Huuhtele jalat jääkylmällä vedellä, tee sama käsille ranteesta kyynärtaipeeseen sekä kasvoille. Pyyhi jalat ja kädet kuivaksi karhealla pyyhkeellä niin, että tunnet kuinka veri lähtee kiertämään.
 3. Harjaa hampaat ja kieli kuten aikaisemmissa ohjeissa.
 4. Tee sama joogaharjoitus, jonka jo aloitit 10 päivää sitten. Jatka samaa harjoitusta, meditaatiota ja rentoutumista nämä kaikki 40-päivää.
 5. Aamupalaksi suosittelen jälleen pirtelöä. Toinen suosikkini on tämä vihersmoothie. Reseptin löydät täältä. Tai voit luoda itse oman suosikkisi.wp-20160709-003_orig

PÄIVÄ

 1. Muista edelleen hengittää ja juoda riittävästi vettä päivän mittaan. Kummallista, että pitää mainita tämä erikseen, mutta kiireessä me helposti unohdamme nämä molemmat.
 2. Syö lounaaksi ravitseva salaatti.
 3. Ota yksi alue päivässä, joko työpaikalla tai kotona jonka aiot järjestää loppuun asti. Poista kaikki mitä et enää tarvitse, tavara kuluttaa energiaamme. Joihinkin esineisiin sitoutuu muistoja joita emme halua muistaa, silloin on hyvä päästää niistä irti rakkaudella. Kiitollisuus on avain muutokseen. Pidä vain ne esineet joita tarvitset tai jotka tuovat sinulle iloa, joista nautit. Ilo ja nautinto ovat myös avaimia muutokseen.
 4. Ole tietoinen siitä mitä kulloinkin teet. Mieli saa joskus sellaisen vauhdin, että unohdamme tarkkailla mitä meidän ympärillämme tapahtuu. Saatamme kritisoida ja olla vihaisia ohikulkijoille ilman, että he antavat siihen mitään syytä. Mieli on jatkuvassa dialogissa itsensä kanssa. Kun keskitymme hengitykseen sekä hetkeen niin mielikin rauhoittuu havainnoimaan, ei kritisoimaan. Oppiminen syntyy havainnoista. Me opimme jatkuvasti toisiltamme ja ympäristöstämme. Kukaan meistä ei ole milloinkaan valmis.

j-a-n-u-p-r-a-s-a-d-328158-unsplash

ILTA

 1. Jälleen kun valmistat illan ateriaa tee se rauhassa, rakkaudella ja hyvällä energialla. Näin ateria ravitsee kehon lisäksi myös sielua.
 2. Muista rauhoittua hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa mieluiten ilman laitteita. Hyvä keino rauhoittua on ottaa jalkakylpy. Laita vatiin sopivan kuumaa vettä ja lisää veteen merisuolaa tai Epson suolaa. Liota jalkoja vedessä kunnes vesi viilenee. Kuivaa jalat ja hiero niitä luonnonöljyllä (esim. kookosöljy, manteliöljy ym.) ja laita sitten villasukat jalkaan.
 3. Voit vielä halutessasi tehdä iltameditaation ennen nukkumaan menoa. Shabad Kriya eli sama meditaatio kuin aikaisemminkin on hyvä valinta, se auttaa hengitystä rauhoittumaan niin, että on helpompaa saada unen päästä kiinni.
 4. Kirjaa vielä ylös päivän tapahtumia tai asioita joita sinun tarvitsee muistaa seuraavana päivänä. Tyhjennä mieli paperille ja olet valmis nukahtamaan levolliseen ja energisoivaan uneen.

rune-enstad-571590-unsplash

Jatka tätä ohjelmaa seuraavat 10 päivää. 40-päivän jaksossa nyt ovat vuorossa päivät 11-20. Seuraavien 10-päivän ohjeet ilmestyvät 15.12.

Rakkaudella, valossa!

t. Inderjit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s