Vaeltajahermon matkassa

Viime aikoina on VIHDOINKIN alettu puhua vagushermosta. Jo oli aikakin! Jos meistä jokainen osaisi työskennellä tuon elintärkeän hermon kanssa, etsien aktiivisesti mielen sekä fyysisen kehon tasapainoa niin arvelen, ettei olisi mitään syytä ylittää rajoja toisten puolelle vallanjanossa, ei olisi syytä uskotella kenellekään, että totuus on jotain muuta kuin mitä se on tai johtaa herkkäuskoisia harhaan minkään asian puolesta tai vastaan, ja jokainen meistä ymmärtäisi kunnioittaa toisen kokemusta ja elämää sellaisena, kuin hän on sen itselleen omasta tahdostaan luonut. Jokainen tietäisi kuinka tärkeää on kunnioittaa kaikkea elämää ja olla osa yhteisöä, joka on moninainen mutta yksi.

Yksinkertaista!! Ja tämä kaikki olisi mahdollista jos me tuntisimme oman hermoston ja osaisimme käyttää sitä. Olen tehnyt työtä yli 20-vuotta erityisesti vagushermon kanssa. Kundaliinijoogan kautta olen ymmärtänyt hengityksen merkityksen ja päässyt tietoisesti vaikuttamaan pallean toimintaan, jonka liike aktivoi tuota tärkeää vaeltajaa meissä. Tulihengitys, hengityksen pidätykset, lukuisat harjoitukset, joissa kierretään kehoa dynaamisesti tai rauhallisemmin. Kaikki kundaliinijooga harjoitukset tavalla tai toisella vaikuttavat suoraan meidän aivohermoihin. Vagus on niistä numero kymmenen. Edelleenkään vaeltajahermon toimintaa kokonaisuudessaan ei tiede tunne, vaan onneksi siitä tiedetään jo sen verran, että siihen uskotaan ja siitä puhutaan.

Sana vagus tulee latinasta ja kirjaimellisesti se tarkoittaa vaeltajaa. Suomessa siitä on otettu yleisesti käyttöön sana kiertäjä, koska tämän pisimmän aivohermon lonkerot kiertävät ympäri kehoa ulottuen kaikkiin tärkeisiin sisäelimiin. Itse pidän vaeltaja sanasta enemmän ja käytän siis suoraa käännöstä.

Hermoston tehtävä on välittää elimistön viestejä aivoihin, kun taas aivoista lähtee hermostoa pitkin mm. tahdonalaisia käskyjä lihaksiin. Elämä sellaisena kuin se tapahtuu meissä, luonnossa ym. etsii aina tasapainoa. Hermoston tehtävä on säädellä kehon ja mielen tasapainoa.

Aivohermoista viisi ohjaa meitä aktiivisesti hyvän olon ja sosiaalisen liittymisen tilaan (käsite on lainaus Stanley Rosenbergin kirjasta Opas vagushermon parantavaan voimaan, Viisas elämä 2021). Vaikka sanotaan, ettemme voi tietoisesti säädellä autonomisen hermoton toimintaa, niin meillä on siitä huolimatta siihen keino. HENGITYS!

Säätelemällä hengitystä pystymme vaikuttamaan siihen kuinka suhtaudumme asioihin ympärillämme. Vaikka emme voisi hallita mitään ympärillämme tapahtuvaa niin hengityksen ja erityisesti vaeltajahermon kanssa tehty yhteistyö määrittää sen kuinka suhtaudumme tilanteisiin. Tämän hetkinen toimintamme luo jatkuvasti tulevaisuuden rakennusmateriaalia yhtä lailla kuin jos idea syttyisi luovaan päähän ja alkaisi rakentaa tietään ulos ollakseen jonakin päivänä konkreettinen esine esim. puhelin, tietokone tai vaikka tulitikku. Tulevaisuuden kivijalka rakentuu NYT tällä hetkellä. Se minkälaisen ME siitä muodostamme, on riippuvainen suhtautumisestamme tämän hetken tapahtumiin.

Jokainen on vastuussa omasta tasapainosta. Yhteisön vastuu on auttaa heidät, jotka ovat menettäneet tasapainonsa, takaisin yhteisön tasapainon tilaan. Epätasapaino näyttäytyy riidanhaluisuutena, agressiivisuutena, masentuneisuutena, jatkuvana väsymyksen tunteena, vallanjanona, oikeassa olemisen pakkona ja monin muin tavoin. Epätasapaino tapahtuu ensin mielessä ja sen jälkeen fyysisessä kehossa. Jos emme kykene kuulemaan tai aistimaan omaa mielen horjahdusta niin silloin fyysinen oireilu on meille äänekkäämpi viesti. Epätasapaino on sitä, ettemme osaa kunnioittaa joko itseämme, tai toista sellaisena kuin hän on valinnut olla. Kunnioitukseen liittyy molemminpuolinen arvostus. Silloinkin, vaikka emme olisi vastapuolen kanssa samaa mieltä. Yhteisön vastuu on tässä kuviossa tärkeä, koska kun yksi yhteisön jäsen menettää tasapainon niin se vaikuttaa koko yhteisöön.

Huomaatko kuinka vähällä tietoisella työllä tasapainon voi saavuttaa? Ja kuinka valtava vaikutus on sillä jos yksi ihminen yhteisössä menettää tasapainonsa? Tutustu omaan vaeltajaan sisälläsi ja työskentele sen kanssa hengityksen avulla erityisesti jos tämä teksti aiheuttaa sinussa vastareaktion. Ennen kuin sanot seuraavan sanan, tai teet seuraavan teon niin varmista, että se tulee kunnioituksen suodattimen läpi.

Vaeltajahermoa vahvistava ja tasapainottava harjoitus: Ota syvä sisäänhengitys. Tunne kuinka vatsasi ja pallean seutu laajenee samalla ulospäin. Pitkän ja rauhallisen uloshengityksen aikana vedä navan ja pallean seutua kevyesti kohti selkärankaa. Pidätä hengitystä ulkona noin viisi sekuntia. Ota uusi tasainen ja rauhallinen sisäänhengitys ja jatka tätä 3 min. Huomaatko vaikutuksen?

Tiistaina 29.3. klo 18:00-20:00 Hengitys työpaja @Kundaliinijooga Helsinki aiheena: Vagushermo ja kuinka aktivoimme sitä kundaliinijoogan avulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s